Skip to main content

Misschien herken je wel van jezelf dat je op alle vlakken een 10 wilt scoren. Soms koste wat het kost. Je blijft jezelf pushen dat het nóg beter moet. De lat wordt iedere keer weer hoger gelegd. Je neemt veel hooi op je vork en je blijft maar doorgaan. 

We hebben het hier over de perfectionist,  de ambitieuze, de aanpasser, de zorgzame, de harde werker, de loyale, de teamplayer en de alleskunner. Maar vooral de ik-ga-nog-ff-door-hoor en de ik-doe-het-wellert, mogen we zeker niet vergeten. Je bent nog bezig met de dag van gisteren of alvast met de dag van morgen. Herken je jezelf hierin? 

Het gekke is, ergens boek je wél succes met dit gedrag. Het klaart namelijk de klus. Misschien krijg je complimenten van mensen om je heen, op het werk of thuis. Dan voel je je erkend, gezien en gewaardeerd. Dit geeft een boost en moedigt je aan om er nóg meer van te doen. 

Tegen welke prijs?

Je gaat ermee door en legt de lat hoger. Maar welke prijs betaal je daar eigenlijk voor? Uitgeblust op de bank plof je neer en blijf je piekeren over de mogelijke gevolgen van je acties. Het risico is dat je jezelf compleet voorbij loopt. Je hebt alles gegeven en geen energie meer over voor iets anders. Jezelf  100% geven kan een goede zaak zijn, maar wanneer je er last van begint te krijgen en het niet meer goed voelt, is het oppassen geblazen. Want op dat punt wordt een belangrijke persoonlijke grens overschreden. Vraag jezelf eens af,  is dat het nou écht waard? 

Signalen van overbelasting

Belangrijk is om de rode vlaggen van overbelasting te herkennen. Een greep van enkele signalen die je lijf je kan geven;

  • Structurele vermoeidheid en slecht slapen
  • Nek- schouderklachten
  • Ademhalingsklachten, hyperventileren
  • Hoofdpijn, veel piekeren
  • Druk op de borst
  • Knoop in de maag
  • Hartkloppingen, trillen, duizeligheid
  • Zenuwachtig,  gespannen en veel zorgen maken
  • Lusteloos, somber, huilbuien
  • Rusteloos, gejaagd, ongeduldig
  • Drukte niet meer kunnen verdragen en sociale contacten vermijden 

Wat kan ik doen?

Wat je voelt in je lijf is vaak een goede indicator om te meten of je nog wel de juiste dingen aan het doen bent. Structureel tijd nemen om stil te staan bij wat we voelen (in ons lijf) hebben we niet of beter gezegd, máken we niet. We zitten soms gewoon teveel in ons hoofd. 

Hier valt nog winst te behalen. Sta stil bij wat je voelt en máák daar tijd voor. Het bungelt vaak ergens onderaan je prioriteitenlijstje. Maar waarom? Welke overtuiging of gedachte die je hebt is dan zó belangrijk dat je je eigen welzijn onderaan je lijstje laat bungelen? 

Begin klein en reflecteer iedere dag eventjes, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Hoe heb je de dag ervaren? Een paar minuutjes maar. Je word je namelijk bewust van je energievreters, maar ook van de fijne dingen die je op een dag energie hebben gegeven. Op het moment dat je begrijpt wat je lichaam te vertellen heeft, geef je jezelf de kans om bewustere keuzes te maken. Experimenteer hiermee en ervaar. Daarna kun je evalueren of dit werkt voor jou. 

Is dat onvoldoende, schroom niet en schakel professionele hulp in

In mijn werk merk ik dat er ergens nog wel een taboe heerst op het inschakelen van professionele hulp, maar het begint bij het accepteren dat je niet alles alleen kan oplossen.  Ook ik heb een burn-out gehad en heb dat persoonlijk zo aangevoeld. Ik vond dat ik alles alleen moest kunnen.  Dat was een grote belemmerende overtuiging en de enige waarheid van dat moment. Achteraf gezien had het geen enkel fundament. Een helder inzicht wat een professional mij heeft laten ervaren. Mijn beste tip die ik je kan meegeven is; schakel op tijd professionele hulp in en stop met aanmodderen. Daarvoor ben je veel te belangrijk. 

Er zijn verschillende professionals die je kunt inschakelen, zoals de huisarts, een praktijkondersteuner, een psycholoog of een coach. Misschien past een alternatievere of een holistische aanpak beter bij je? Ik heb in mijn persoonlijk leven, evenals in mijn werkveld gewerkt met verschillende professionals in de verste uitersten van dit spectrum. Maar ze hebben 1 gemeenschappelijke deler. Ze werken allemaal met liefde voor de mens en met oprechte betrokkenheid. Professionals die vanuit deze waarden hun vak uitvoeren, helpen de drempel om hulp te vragen, te verlagen. Dat zijn de juiste personen om stappen mee te maken, want bij deze personen durf jij volledig jezelf te zijn.

Ga op zoek naar informatie en praat erover, zodat jij de beste begeleiding krijgt op een manier die voor jou werkt. Met iemand waar jij je goed bij voelt, want dat is en blijft, de allerbelangrijkste voorwaarde.

  • Debby
Heb je een vraag?